שיטת התיבות

 
 

תיבות פעילות לתינוקות ולילדים

תיבות פעילות עץ.jpgאת תיבות הפעילות ראיתי בפעם הראשונה, כשחיפשתי פעוטון לבני בכורי. שנינו התלהבנו מהתיבה שבפעוטון הקיבוצי, ולכן הזדרזתי להכין לו גם כמה תיבות בבית.
התיבות הללו הצילו אותי. הג'ינג'י הפעלתן והסקרן שלי דרש תשומת לב מלאה וגרייה מתמדת, ותיבות הפעילות הללו היו בשבילי גלגל הצלה.
הוא שיחק בהן לבדו דקות ארוכות ואני הצלחתי לבשל מרק או להכניס כביסה למייבש ואפילו לדבר כמה דקות בטלפון  ב ש ק ט ! 
בשנות חייהם הראשונות, לומדים ילדינו על העולם בעזרת התנסות בחפצים ובחומרים שונים המצויים בסביבתם הקרובה. הם מתבוננים ומקשיבים, ממששים ומריחים, ולקינוח הם טועמים. הם ממש לא בררנים וישמחו להכניס לפה את הגרב המלוכלכת של אבא וגם את הסבון הוורוד הריחני שלך.
בדיוק בשבילם נבראו תיבות הפעילות.
 
מהי תיבת פעילות?
התיבה היא קופסה בה אנו שמים פריטים בעלי מכנה משותף כלשהו. המכנה המשותף בולט לעין. הוא יכול להיות סוג חומר, צורה או צבע. בשאר התכונות הפריטים שונים זה מזה. כך למשל ניתן להרכיב: תיבת בדים, תיבת כדורים, תיבת פריטי עץ, תיבת פריטים שקופים או נוצצים וכד'.
 
מהם יתרונות המשחק בתיבת פעילות?
התיבה מאפשרת לפעוט לעבוד עצמאית בסביבה שהיא מגוונת - מחד ומוגנת - מאידך. תיבת הפעילות מאפשרת לפעוט ממשק מגרה ובטוח עם חפצים. אתם יכולים להניח לילד לשחק לבדו, ללא תיווך מבוגר, בתנאי כמובן שממשיכים להשגיח עליו ולשמור על קשר עין.
המשחק בחפצים מעורר את הסקרנות, חושף את הילד לחומרים שונים (חלקם אופייניים לסביבתו הקרובה וחלקם אולי חדשים לו לגמרי). הוא לומד ליצור קטגוריות שונות לפי גודל, צבע, צורה או מרקם. המשחק מפתח את יכולותיו המוטוריות והקוגנטיביות.
כבונוס, אנו גם תורמים לסביבה ירוקה יותר. תכולת התיבות מורכבת בדרך כלל מחלקי צעצועים, בגדים ישנים וקופסאות ואריזות שסיימו למלא את תפקידן המקורי.  
 
לאילו גילאים תיבת פעילות מיועדת?
תינוקות יכולים לשחק בתיבות כבר בשנת חייהם הראשונה, בשלבים הראשונים הם זקוקים לסיוע פעיל של מבוגר (אמא, אבא או אח גדול) שיניח פריטים שונים בידיו. כשהתינוק כבר יושב, הוא יכול להיות עצמאי יותר.
תכולת התיבה, מספר הפריטים שבה ואופיים הם אלו שיקבעו לאיזה גיל היא תתאים. לפעוטות בשנתם הראשונה נציע תיבת בדים במרקמים שונים, וילדים בני חמש ייהנו מאד מתיבת תחפושות או כלי מטבח.  
 
איך תתאימו את תיבת הפעילות לילד שלכם?
ההתאמה היא אישית. היא אמנם תלוית גיל וגם מין הילד משפיע, אולם לכל ילד אישיות ותחומי עניין משלו ולפיהם נבנה לו תיבה. בגילאים הבוגרים יותר אפשר גם להרכיב תיבה יחד עם הילד.
 
כמה זמן מומלץ לשחק בתיבה?
תינוקות ופעוטות ישחקו בה לזמנים קצרים וקצובים. 15 דקות משחק הן פרק זמן ממושך לפעוט בן שנה. שתי ילדות בנות 4 ישחקו שעתיים בתיבת תחפושות וירצו עוד...
 
איך בונים תיבת פעילות?
התיבה יכולה להיות תיבת קרטון, פלסטיק, עץ והיא יכולה להיות קופסת מתכת ואפילו שק בד. הגודל יותאם לתכולה שתימצא בה.
בתיבה צריך להיות מגוון גדול מספיק של פריטים כדי שהיא תהיה מעניינת.
הפריטים צריכים להתאים בגודלם ובמשקלם לגיל הילד, כך שיוכל להחזיקם בידיו.
החפצים חייבים להיות בטוחים לשימוש. ללא חפצים חדים, שבירים או קטנים מדי (כאלה הניתנים לבליעה ולדחיפה לנחירי האף).

 כמה דוגמאות לתיבות פעילות:

תיבת בדים – זו היתה התיבה ראשונה שלנו. הכנסתי לתוכה בדי טריקו, ג'ינס, קורדרוי, קטיפה, כותנה, מגבת, משי, ומטפחות שקופות. איך משיגים בדים? בגדים ישנים, חיטוט בארון של הסבתא הטריה (סבתות לנכד ראשון יפרמו את שמלת הערב הכי יפה שלהן בשביל חתיכת שיפון לנכד) ואפילו שופינג צנוע של שאריות בחנויות בדים.
תיבות פעילות כדורים.jpgתיבת כדורים וגלגלים – כדורי פינג-פונג וטניס, כדורי קוצים, כדורים רכים מבד לתינוקות, גלגלים של מכוניות שבורות (לכל משפחה שיש לה ילדים יש כאלו), אתם מוזמנים לשנורר.

תיבת חפצי עץ – קוביות עץ קטנות בצבעים שונים, מקלות ארטיקים צבעוניים (ניתן לרכוש בכל חנות כלי כתיבה), אטבי עץ וכו'
 

תיבת חפצים להשחלה – חרוזים גדולים, טבעות פלסטיק, שרוכי נעליים ארוכים. הילד ישחיל ואתם תפרקו אחר כך.

תיבת תחפושות – אוסף התחפושות שמצטבר עם השנים יחד עם כל אביזר או בגד מספיק נוצץ שקוף ומקושט שאתם מוכנים לתרום מהארון (על סבתא כבר דיברנו? נכון?)

תיבת ניירות – ניירות מגזינים, ניירות חלקים בצבעים שונים, בריסטולים וקרטונים, ננירות אורז, קרפ, ניירות עטיפה נוצצים.
 

תיבת בקבוקים ופקקים – כל הבקבוקים והצנצנות יהיו מפלסטיק וחייבים להיות שטופים היטב. בקבוקוני אקמולי, צנצנות פלסטיק קטנות, מיכלי סבון ושמפו וכדו'.

תיבת כלי מטבח – כלי מטבח צעצוע וגם כלי פלסטיק ישנים שאין להם שימוש.

תיבת טבע – אבנים (קטנות לא סלעים), חלוקי נחל קטנים, צדפים, אצטרובלים, וענפים קטנים.

תיבות פעילות תכשיטים.jpgתיבת אוצרות – שרשראות צבעוניות ונוצצות, אבני זכוכית, צמידים וטבעות.

תיבת כלי עבודה – פטישים, מברגים, ברגים ואומים. הפריטים יכולים להיות פריטי פלסטיק לפעוטות ו"הדבר האמיתי" לגדולים יותר.

תיבות חגים – אלו הולכות ומתמלאות עם השנים. תיבת סביבונים, תיבת רעשנים, תיבה לחגי תשרי.
 
אתם והילדים (בעיקר הילדים) מוזמנים לחשוב על תיבות מקוריות, אישיות משלכם.
 
עוד פעילויות "אחר הצהריים עם ילדים" בלינק -http://www.afternoon.co.il/



   
Top page

דף הבית
אודות גנגלית
גני ילדים בפתח תקווה
גלריות גני ילדים
צור קשר
     
לייבסיטי - בניית אתרים